fbpx
Promeni posao!

Blog

promena-posla-podrska-partnera

Promena posla lakša je uz podršku partnera

Da li je vi imate?

Kultura promene posla još uvek nije u potpunosti zaživela u našem okruženju. Učeni smo da je jedini ispravan pravac razmišljanja škola -> posao u struci -> penzija. Sve to prati filozofija “ćuti i trpi, uvek može gore”. Naročito je teško odlučiti se na promenu prvi put, ili ako ste na nekom poslu već proveli više od 5 godina.
Pa još ako ste žena koja je prešla četrdesetu, šta zaboga sada da menjate?! U tim godinama?! Pa brzo će i penzija, strpite se još koju deceniju.
zena-u-penziji
I onda kad konačno u svojoj glavi izvagamo, izmerimo svako “za” i “protiv”, prikupimo snagu, hrabrost i veru u sebe, duboko udahnemo i odlučimo da je vreme za sledeći korak, sačeka nas – reakcija okoline!
Porodica i prijatelji često se pokažu kao prva prepreka koju treba savladati. Partner, od koga očekujemo zagrljaj, podršku, razumevanje, umesto toga počne da potkopava našu sigurnost.
Ovo su neke od najčešćih reakcija:

  • Da li si sigurna da je to dobra odluka? Razmisli još malo.
  • Zar baš moraš da menjaš posao? Ne deluje mi da ti je toliko loše.
  • A da probaš da izdržiš još neki mesec? Možda se nešto promeni.
  • Naravno da treba da daš otkaz ako više ne možeš da izdržiš, samo najpre nađi novi posao.

Zašto se opiru našim odlukama, i kako se sa time izboriti?

Prijateljima i rodbini morate da date do znanja da je u pitanju vaš život i vaša odluka. Saslušajte ih, zahvalite što brinu o vama i furajte dalje!
Sa partnerom je drugačije. Sa njim delite život, planove, finansije… važno je da razume vaše razloge. A vi treba da razumete njega i uzroke opiranja.

Strah od promene

Činjenica je da ćete vi najviše osetiti sve posledice svoje odluke, kakve god one bile. Međutim, promena posla donosi tumbanja i u drugim segmentima života.
Možda ćete imati drugačije radno vreme. Ili će vam posao biti dalje, pa ćete kasnije dolaziti kući.
Da li se u tom slučaju menjaju obaveze oko brige o deci (odvođenje u školu/vrtić)? Nabavka, kuvanje, dnevne aktivnosti, briga o kućnom ljubimcu? Hoće li partner morati da promeni neke svoje rutine i navike?
Sagledajte situaciju i iz tog ugla. Pitajte šta ga najviše brine. Razgovarajte o tome koji su potencijalni problemi. Nećete uvek imati spremno rešenje, ali će strah biti manji ako znate šta vas čeka. Važno je da ste u tome zajedno.

promena-posla-podrska

Finansijska nesigurnost

Prelazak na bolje plaćen posao je sjajna stvar. Koliko god se druge okolnosti izmenile, veća plata je dobra motivacija, a novac jedna briga manje.
Šta raditi u situaciji kada su motivi drugačiji? Kada menjate posao zbog znanja, iskustva, druge vrste napretka, a plata ostaje ista, ili čak manja na početku? Ili još uvek nemate novo angažovanje, ali ste odlučili da date otkaz?
Period bez prihoda, ili sa manjim prilivom novca nego što ste navikli, ume da bude vrlo stresan za čitavu porodicu. Isplivavaju strahovi i nesigurnost, posebno u situacijama kada je neizvesno koliko će taj period trajati.
Kako se postaviti u takvim okolnostima? Komunikacija je osnova svih rešenja. Napravite zajedno finansijski plan za narednih 3-6 meseci. Dok ste još uvek na trenutnom poslu, probajte da smanjite neke troškove. Odredite prioritete, preskočite nepotrebne izdatke. Izaberite povoljniju varijantu za odmor ili letovanje. Možda nećete ni otići na putovanje. Ali ako vam je promena posla važna u ovom momentu, neka vam to bude polazna tačka, kojoj ćete prilagoditi ostale planove.

Kada je novac “na tapetu”, za sve nedoumice i pitanja preporučujem Karolinu Herbut i njen online kurs o finansijama.

Strah od veće odgovornosti

Promenu često doživljavamo kao nestabilnost. Dešava se neko pomeranje i izlazak iz zone komfora, hteli mi to ili ne. Osoba koja inicira promenu prolazi ujedno i psihičku pripremu. Razmišlja o svojim razlozima i razume da su pomeranja neophodna.
S druge strane, partner je suočen sa tom odlukom, bez mnogo uticaja na nju. Normalno je da počne da razmišlja o tome šta sve može da pođe naopako. Ima osećaj da je odgovornost za funkcionisanje vaše zajednice sada više na njemu. Razmišlja da će jedno vreme biti jedini koji će donositi novac u kuću. Možda će morati da radi više, ili da se više angažuje oko porodičnih obaveza, što znači manje slobodnog vremena. I kad situacija realno nije takva, može tako da izgleda iz njegovog ugla.
Veća odgovornost stvara pritisak i stres, preispitivanje nekih svojih želja, potreba, mogućnosti… Kao posledica svega toga javlja se otpor prema promeni, i čuveno pitanje: Da li baš moraš da menjaš posao?

podrska-komunikacija

Kako se postaviti u takvoj situaciji

1. Verujte u sebe i svoju odluku. Objasnite kako je izgledao vaš put do novog posla, da nije u pitanju neki ishitren i nepromišljen potez. Napravite listu argumenata, i obrazložite ih:

  • Zašto je vama ta promena važna?
  • Šta ćete dugoročno njome dobiti, vi lično, i vaša porodica?
  • Šta je prva dobra stvar na koju računate (više slobodnog vremena, bolja plata, manje stresa i napetosti)?

2. Sastavite spisak potencijalnih problema i rešenja, i razgovarajte o tome. Pokažite da držite stvari pod kontrolom i da nema razloga za paniku.
3. Budite dosledni i držite se svoje odluke. Spremite se da na pitanje: “Možeš li da izdržiš još malo na tom poslu?” odgovorite jasno i glasno: NE, ne mogu i ne želim.

Posao nije nešto što treba da se “izdržava”. Ako je partner već svestan toga koliko ste opterećeni, to je najbolji znak da treba da odete. Odmah, bez kolebanja i bez kajanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.