fbpx

Blog

radni odmor

Da li i vaš laptop ide na odmor?

Nije važno da li ćete na plažu, na planinu ili u selo – odmor je tamo gde uživate, praznite mozak i punite dušu.

Zakon kaže da imamo pravo na 20 radnih dana odmora godišnje.
Realnost kaže da ima dosta onih koji ne mogu da iskoriste to pravo, jer ima mnogo posla, nije pravi momenat, firma/šef/kancelarija ne mogu bez njih… znate već šta je sve na listi.

Izgleda da zaposleni više dobiju na značaju kada je vreme odmora, nego kada se priča o povišici.

Na kraju se svako od nas izbori za predah, na lakši ili teži način. Ali, da li zaista uspemo da ne mislimo o poslu i da se posvetimo sebi, porodici, prijateljima? To ume da bude vrlo raznoliko, i najviše zavisi od toga u kakvoj firmi radite.

Pravi odmor

Kako izgleda priprema za pravi odmor?

Kolege iz tima zajedno sa menadžmentom naprave plan odmora, da se usklade obaveze, projekti, preklapanja… Podrazumeva se da ćete zaobići onaj period meseca kada je vaše prisustvo neophodno na poslu – bićete tu dok se ne završi PDV, vratićete se na vreme da obračunate i isplatite plate, ili ispoštujete rok za mesečni izveštaj. Dogovarate se ko će preuzeti tekući deo posla dok ste na odmoru. Sve što nije hitno, sačekaće da se vratite.
Pripremate i ostavljate kolegama dokumentaciju, informacije i kontakte koji im mogu zatrebati u međuvremenu.
Podešavate e-mail responder, kako bi svi koji vam se jave tokom letovanja znali kada mogu ponovo da računaju na vas.
Uživate u pripremi, planovima i pakovanju. Spremni ste da napunite baterije i da se po povratku posvetite starim i novim projektima.
godisnji odmor letovanje

Odmor “Bićemo na vezi”

Bar 10-15 dana unapred završavate sve obaveze kojima je rok do početka odmora. Šef nema ništa protiv što idete, samo se dogovorite sa kolegama oko tekućih poslova. I budite dostupni, zvaće vas ako negde zapne.
Kolegama ostavljate upustva, sa rokovima, kontaktima i ostalim bitnim informacijama. Naravno, uz napomenu da mogu da vas zovu ili pišu ako se pojavi nešto hitno.
Pred put, još jednom proveravate da li smeštaj koji ste odabrali nudi WiFi, i da li je uključena sinhronizacija mejlova na telefonu.
odmor poslodavac
Prva dva dana se ništa ne dešava, ali onda situacija počninje da se komplikuje. Iskrsavaju problemi i pitanja.

  • Da li se možda sećate koliki su troškovi struje bili prošle godine, šef ne može da nađe taj izveštaj?
  • Kolega se seća da ste pominjali neke fakture, ali sada ne može da ih nađe, a dobavljač zove za plaćanje… a ne, nije pogledao u registrator, zgodnije mu je sa računara, pa ako nije problem da mu prosledite mejl.
  • Kupac zove da promeni narudžbinu… Da, rekao mu je kolega da ste na odmoru, ali lakše mu je sa vama to da završi, pa ako biste mogli samo da zabeležite…

Uz malo sreće, imaćete i poneki dan kad će vas zaista ostaviti na miru.

Laptop na odmoru

Mesec dana unapred pokušavate da završte sve tekuće obaveze i da predvidite šta bi moglo da iskrsne u međuvremenu. Odobrili su vam odmor, čak i ako nije pravi momenat. Počinje novi projekat. Menadžment u vas ima najviše poverenja. Vi biste to najbolje, najbrže, najlakše… ali opet, razumeju da ste rezervisali letovanje još u januaru, dok projekat nije bio u planu.
Nije problem. Samo ponesite i laptop, ako im zatrebate za nešto hitno. Naravno da nećete biti dostupni non stop, pa na moru ste. Samo da pre plaže bacite pogled na mejlove, ako investitori budu imali neko važno pitanje.
Onda vas trećeg dana sačeka tabela sa podacima, koje treba pretvoriti u izveštaj.
A izveštaj im treba za sastanak sa klijentom sutra ujutru.
Pa malo samo to prepakujte kad dođete sa plaže, pre večere.
Skockajte pivot tabelicu, da mogu lakše da prezentuju. I da bude lepo i pregledno.
Ništa teško.
Dva dana kasnije javljaju vam lepe vesti: klijent je prihvatio ponudu!
Bilo bi dobro ako možete sutra oko podne da se priključite sastanku preko Skajpa, da budete u toku od starta.
A pre sastanka još jednom da sa vama prođu detalje ponude. Propustićete jedan dan na plaži, ali nije to smak sveta. Ipak su vas pustili da odete na odmor, čak i ako nije bio pravi momenat.
posao na odmoru

Koji je vaš scenario?

Možete li da odete na letovanje mirne glave?
Koliko vam teško pada povratak na posao posle godišnjeg?

Za to vreme, negde na drugom kraju sveta, potpuno nepojmljivo iz naše perspektive, kompanija daje zaposlenima 6-12 nedelja odsustva godišnje da putuju ili rade od kuće. Čak im omogućava i da se usklade sa školskim kalendarom.

Prolazila sam kroz sve ove faze i periode, u raznim godinama i kod raznih poslodavaca.
Danas sam srećna što radim u kompaniji u kojoj idem na pravi odmor.
I imam pravi vikend.
I ne radim praznikom.
Niko me ne zove posle radnog vremena.
Požele mi srećan put kad krenem na letovanje, i dobrodošlicu kad se vratim.
I ne, nije mi teško da proverim mejlove dok sam na letovanju (čak i ako je mail responder uključen), da odgovorim ili prosledim informaciju ako je nešto hitno. Ništa od toga ne moram, i ne očekuje se, ali želim da to uradim. Poslodavac ceni moj rad, ali poštuje i moje slobodno vreme i pravo na odmor. A ja sam vremenom naučila da takve stvari ne mogu da se plate novcem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.