fbpx
Promeni posao!

Blog

zaposljavanje_online

Kako sam se pripremala za online intervju

Da li ste do sada imali neki razgovor za posao putem interneta?
Nije uobičajena praksa kod nas, ali u svetu je taj trend odavno prisutan. IT stručnjaci i svi koji se bave online poslovanjem ne vide ništa neobično u ovom vidu komunikacije. S druge strane, administracija je, u našem sistemu, i dalje zakopana u gomili papira i najčešće kaska za trendovima. Vreme je da se i to menja.

Po čemu je specifičan online intervju za posao?

Svoje sadašnje poslodavce sam upoznala putem jednog ovakvog razgovora. Opisaću vam kako je to kod mene izgledalo, kako sam se pripremala i o kojim sam detaljima vodila računa. Sigurna sam da će vam nešto od toga biti korisno.

Konkurs je od starta bio drugačiji od ostalih, jer je u pitanju strana firma i prijavljivanje se vršilo putem njihovog sajta. Iskreno, nisam imala velika očekivanja. Zato me je prijatno iznenadio mail koji sam dobila nekoliko dana kasnije, i između ostalog, pitanje: kada možemo da zakažemo online intervju u trajanju od sat vremena?
To je bila prva prepreka. U to vreme sam već mesecima radila od 8-9 ujutru, pa do kasnih popodnevnih sati (ili ranih večernjih, zavisi koliko vam je optimističan pogled na svet).
U toku radnog vremena nisam mogla da izdvojim ceo sat da se isključim iz tekućih obaveza.
Najbezbolnije mi je bilo da zakasnim na posao, pa sam predložila da zakažemo što ranije, na početku radnog dana.
Prihvatili su moj predlog, i zakazali smo razgovor za 9h. Kako su mi kasnije priznali, i to je za njih bilo malo rano, ali su mi izašli u susret.

Drugi korak – stigla mi je na e-mail pozivnica za zoom meeting. Šta je zoom i kako to radi? To je bilo sledeće što sam morala da rešim.
Google mi je otkrio da je Zoom jedan vrlo praktičan alat za video konferencije, webinare ili online sastanke. Jednostavno se koristi i može da se sinhronizuje sa Google kalendarom. Zakažete sastanak, podesite podsetnik, i ne morate više da mislite o tome.
Celu situaciju mi je dosta olakšalo i to što sam već bila naviknuta na ovaj vid komunikacije. Posao koji sam tada obavljala podrazumevao je barem dva puta nedeljno Skype pozive sa kolegama i ostalim saradnicima iz inostranstva.  Zahvaljujući tome, nije mi predstavljalo nikakvu smetnju ni što će razgovor za posao biti na engleskom jeziku.

Sledeće na redu bilo je da smislim šta sa ukućanima. Deca su dobila dozvolu da se prihvate računara i telefona čim se probude, ali da do 10:00 ne privire u dnevnu sobu (doručak im je isporučen pre razgovora 🙂 ). Suprug je iskusno zaključio da mu je najbezbednije da ode u jednu duuuugu šetnju. Imala sam vreme i prostor za sebe, što mi je bilo jako bitno.

priprema_za_online_intervju
Najpre sam morala da proverim da li smo u istoj vremenskoj zoni.
Pre razgovora sam nekoliko puta testirala internet konekciju.
Postavila sam računar tako da kamera gleda u čist zid iza mene. Ne mora poslodavac da razgleda moju dnevnu sobu ili pogled na komšijsko dvorište.
Garderoba, šminka i frizura kao i za svaki drugi razgovor za posao. Ne bih se prijatno osećala da sam bila sređena samo dokle kamera dobacuje, a na nogama plišane papuče i pidžama. Da je bilo više ovakvih situacija, možda bih se vremenom i opustila, ko zna. Ovog puta mi je bilo važno da sve bude pod konac.

A šta će me poslodavac pitati?

Nisam znala šta tačno da očekujem, u kom će pravcu ići razgovor. Jedino što sam imala kao informaciju je da ću intervju voditi moja potencijalna šefica. Pretpostavila sam da ćemo se najviše baviti stručnim temama.
Zato sam lepo i temeljno secirala svoj CV. Ispisala sam na papiru sve detalje o trenutnom i prethodnim poslovima:

  • Dnevne, nedeljne, mesečne rutine
  • Koja su mi sve zaduženja
  • Ko su mi pretpostavljeni i saradnici
  • Sa kojim institucijama i partnerima sarađujem van firme
  • U kakvim sam projektima učestvovala

Zatim sam detaljno analizirala i njihov oglas. Zapisala sam sve što mi na prvi pogled nije bilo jasno u opisu posla. Ovo su neka od tih pitanja:

  • Kako je organizovana lokalna kancelarija?
  • Sa kim bih najviše sarađivala?
  • Kakva su im očekivanja od mene u prvih 3, 6 ili 12 meseci?
  • Zašto traže radnika – nova pozicija, ili im neko odlazi iz firme?
  • Da li mi je potrebna neka dodatna edukacija za obavljanje tog posla?

Ovakvu pripremu vam savetujem da obavite pred svaki razgovor za posao.

Kao kad obnovite lekciju pred ispit, nema treme i nema greške.

online intervju za posao

Što se samog intervjua tiče, protekao je glatko i prilično uspešno. Nije bilo ni najmanje čudno niti neugodno. Ljudi sa druge strane su bili ljubazni, fini, kulturni, nasmejani… Imala sam osećaj da ravnopravno učestvujem u razgovoru, a ne da sam na ispitivanju. Sat vremena mi je proletelo. Bez razloga sam brinula da će nam ponestati tema i da ćemo doći u onu situaciju sa neugodnom tišinom.

Nepuna dva meseca nakon toga promenila sam posao – nova firma, nove kolege, novi izazovi. Naravno da sam se premišljala, bila nesigurna, brinula da li ću se snaći. Sad, sa ovim iskustvom iza sebe, lako mi je da kažem: probajte, krenite, promenite sve čime niste zadovoljni.
Ima boljih poslova.
Ima drugačijih poslodavaca.
Nisu sve promene loše.

Da li ste vi imali neki online intervju za posao? Kako je prošao?

Volela bih da u komentarima pročitam vaša iskustva, ili pitanja koja vas muče.

Ako do sada niste imali prilike za ovakav razgovor, a želite da vidite kako bi to izgledalo, možete da vežbate sa mnom. Pošaljite mail i zakazaćemo vaš prvi online intervju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.