fbpx

Blog

povratak_na_posao

Kako da što lakše pregrmite kraj odmora

Volite li onaj osećaj: koferi spakovani, gepek prepun, sendviči spremni, muzika za put nasnimljena i ceo svet je vaš? Da, to je dugo očekivani početak godišnjeg odmora. Nažalost, on ima i svoj opozit – kraj odmora, a simptomi su raznoliki. Najčešće pominjani su: nervoza i razdražljivost, glavobolja, stomačni problemi. Čak i ako ne razmišljate o tome, podsvesno znate da je ponedeljak blizu, i vaš organizam unapred se sprema za stres koji mu predstoji. Zato vam predlažemo jednostavne trikove, kako biste olakšali sebi taj prelaz sa plaže u kancelariju.

foto: pixabay

Spremite taktiku za poslednji dan odmora

Nemojte da ga provedete u žalu za slobodom, bolje se potrudite da spremni dočekate sutra. Nismo svi isti i ne gode nam iste stvari, pa smislite ono što je za vas najbolje.
Ako ste od onih što vole da sve drže pod kontrolom, onda vam ne gine spremanje garderobe za prvi radni dan, feniranje, odabir šminke i laka za nokte… Ponesite fotografije koje ćete pokazati kolegama, a sebi neku sitnicu ili suvenir koji ćete držati na stolu, da vas podseća na odmor i širi dobre vibracije.
U slučaju da vam više odgovara “misliću o tome sutra” stil, onda povratak sa odmora isplanirajte za taj poslednji dan. Kada stignete kući umorni od puta, i sa gomilom stvari koje treba raspakovati, sortirati i oprati, nećete imati vremena da mislite o poslu i da se unapred brinete i nervirate.

Skratite radnu nedelju

Isplanirajte odmor tako da vam povratak na posao bude, recimo, u sredu, ili probajte da preskočite bar ponedeljak. Radna nedelja od 4 dana brže prođe i lakše se podnese. Taman kad se umorite i počnete da gledate na kalendar, shvatićete da je zapravo petak i da su pred vama dani za (ponovni) odmor i opuštanje.

Radite iz potaje

Prvog dana na poslu ne objavljujte svima svoj povratak. Sigurno će vas dočekati gomila papira da pregledate i posao koji baš vi morate da završite. Zato se najpre prihvatite sortiranja i nemojte pokušavati da završite sve, sad i odmah.
Odgovorite samo na zaista hitne mejlove i telefonske pozive. Kada se pročuje da ste u kancelariji, kolege će sigurno imati neko pitanje u vezi sa poslom, vest da vam saopšte, ili će poželeti da čuju utiske sa odmora. To zna da umori i odvuče pažnju, pa probajte da bar taj dan provedete u ilegali.

foto: pixabay

Isplanirajte vikend

Kraj odmora ne mora da znači i kraj svakog provoda i uživanja. Povremeno se treba podsetiti da je i to moguće. Prvi vikend posle odmora iskoristite da radite nešto u čemu uživate:

  1. idite na izlet
  2. izađite sa društvom u neki ludi provod
  3. isključite telefon i uživajte u dobroj knjizi ili gledanju filmova
  4. isprobajte novi kulinarski recept

A onda ove savete primenite i na svaki naredni vikend, slobodan dan, ili popodne, i videćete da nije nemoguće. Ako već ne uživate u poslu, uživajte u životu. Posao nije ceo vaš život, mada verovatno na njega trošite najviše vremena i energije. Posao vam samo obezbeđuje sredstva za male životne radosti. Mislite o njima, planirajte ih i negujte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.