fbpx

Blog

udobne_cipele

Da li volite udobne cipele?

Deluje kao malo besmisleno pitanje, naravno da volite udobnu obuću. U njoj provodite dobar deo dana, zato pažljivo birate šta kupujete.
A posao? Da li vam je i on udoban?

Šta vas žulja?

Cipele se ne kupuju bez probanja, pa i pored toga se omakne da izaberemo neke koje nisu baš najudobnije. Uglavnom se razgaze pre ili kasnije, ili odnesete obućaru da ih proširi. Ali nekad se zalome i one uporne kojima ne možete ništa. Stežu, žuljaju, naprave kurje oko, uraste nokat… Teško je hodati u njima, od bolnih stopala raste nervoza, i jedva čekate stignete kući i da ih izujete. Trpite neko vreme, pa na kraju odlučite ih poklonite, okačite na Limundo ili završe u kontejneru.

A kakav tek efekat na vaše zdravlje može da ima “žuljanje” na poslu!

  • – Zahtevan menadžer, čije metode podrazumevaju konstantan pritisak, postavljanje nerealnih ciljeva i kritiku kad ih ne ostvarite.
  • – Kolega čiji deo posla odrađujete, a ne umete da odbijete.
  • – Klijenti sa svojim zahtevima, koji vas bombarduju pozivima i mejlovima, često jako neprijatne sadržine.
  • – Prekovremi rad koji se podrazumeva i ne plaća.
  • – Radne subote.
  • – Hitni sastanci i gorući problemi dok ste na odmoru (pod uslovom da uopšte možete da odete na odmor).

Podugačak spisak, a nismo se ni dotakli ozbiljnih problema.

da_li_vas_zulja_posao
pixabay

Možda ste u stanju da sve ovo “izujete” kad dođete kući. Zalepite flastere, gurate dalje, i nadate se da će se “razgaziti”. Nažalost, ono što se na kraju razgazi su vaši živci, pritisak, ili čir na želucu. Nemojte da zanemarujete simptome: nervoza nedeljom popodne, glavobolja ponedeljkom, stezanje u grudima i lupanje srca kako se približavate radnom mestu… Nesanica, nervoza, problemi sa koncentracijom. Sve vam to remeti odnose sa porodicom i prijateljima.
Da li je posao koji trenutno radite vredan toga? Moguće je da iz sadašnje perspektive ne vidite druga rešenja. Zato promenite rutinu. Osvrnite se, zavirite u neki novi izlog, istražite tržište. Proverite, možda se pojavio neki model koji bi vam bolje stajao.
Da su cipele u pitanju, koliko biste trpeli pre nego što ih se rešite?

Odnos cene i kvaliteta

Glavni razlog da svakog jutra ustanemo, spremimo se i radimo ono što se od nas traži uglavnom je plata. Nema u tome ničeg čudnog. Novcem kupujemo hranu i garderobu, plaćamo kredit, izdržavamo porodicu. Letovanje, zimovanje, auto, bioskop, pozorište… sve košta.
Dobra zarada jeste jedan od ključnih motiva da neki posao prihvatite ili na njemu ostanete. Ali, da li treba da bude i jedini?
Ili, da postavimo stvari drugačije, da li biste kupili cipele SAMO zato što su jeftine?

jeftine_cipele
pixabay

Spazite ih u izlogu, na prvi pogled i nisu vaš stil, ali uđete da probate.
Malo stežu i žuljaju, tvrda je peta, ali navići cete se.
Ni materijal nije baš kvalitetan, ali jeftine su.
Kupite ih i smatrate da ste dobro prošli: trošak minimalan, a završavaju posao.

Koliko to zaista potraje? Pomenuto žuljanje vremenom počinje da smeta. Zbog lošeg materijala se brzo iskrzaju i izgube oblik. Tu već počinje da vas nervira i što se ne uklapaju uz ostatak garderobe. Nije akutni problem, ali onaj dosadni glas u vašoj glavi ne miruje i stalno kljucka. “Šta mi je ovo trebalo? Mogla sam da obiđem još neke radnje. Videla sam na Instagramu da se otvorila jedna nova ovde u kraju. Bar da sam sačekala rasprodaju, mogla sam za iste pare nešto kvalitetnije da kupim.” Prepoznajete se u ovom monologu?

Tako je i sa poslom. Postoji period kada ste prinuđeni da birate samo iz trenutne ponude. Odreknete se slobodnog vremena, ili mogućnosti da učite i napredujete. Pristanete na kompromise zarad para, što je sasvim u redu na neko vreme. Loše je kad se na taj kompromis naviknete, pa spustite kriterijume i očekivanja, izgubite samopouzdanje.
Na kraju, novi posao ne znači obavezno i nižu platu. Šta ako taj isti novac možete da zaradite u manje stresnom okruženju, ili bliže kući, ili u firmi koja će vas poslati neko dodatno usavršavanje, putovanje u inostranstvo?
Proces promene nije lak i ne dešava se preko noći, ali ako počnete odmah, danas, već sutra ćete se bolje osećati!

Ni jedan od ponuđenih odgovora

Ovo je uvek zanimljiva opcija na kvizu ili testu. Daje vam pravo da se ne uklapate u postavljeni šablon.
Recimo da ste osoba koja nosi ravnu obuću, a prodavac vam uporno nudi da probate štikle, jer su još samo danas na akciji.
Ili volite da ste doterani i elegantni, a prijatelji vas odvuku u sportsku radnju i nije im jasno kako vam se od tolike ponude ništa ne dopada. Udobne i jeftine patike, a vi se tu nešto nećkate i izmišljate!?
Vi, međutim, imate svoj stil od kog ne odustajete. Uporni ste da nađete baš to što ste zamislili, makar i ceo grad obigrali. Ako nema u radnji, možda može da se naruči online?

Budite isto tako uporni i kad je posao u pitanju! Nemojte sami sebi postavljati granice i zatvarati opcije. Sigurno postoji nešto što biste radili sa entuzijazmom i uzivanjem. Nešto što će da vas motiviše i gura da naučite više, zakoračite dalje. Da razvijete svoje potencijale, umesto da stojite u mestu.

Ne ustručavajte se da menjate i probate. Promena je način da nađete taj jedan par koji čini da se dobro osećate i sigurno koračate, čak i po lošem vremenu.

udobne_cipele_dobar_posao
Bratscher Custom Shoes

Za fotografiju zahvaljujem Bratscher Custom Shoes timu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.