fbpx
Promeni posao!

Blog

knjigovodja novi posao

Šta može da bude novi posao jednog knjigovođe?

Jedina konstantna stvar su promene

Tehnološki napredak odvija se takvom brzinom da prosečnom čoveku uopšte nije lako bude u toku. Mlađe generacije odrastaju uz taj tempo i doživljavaju ga kao normalno okruženje. Ali mi, koji smo odrasli u nekim “mirnijim” vremenima, i vaspitanjem smo setovani na “škola-posao-penzija” proces, moramo da naučimo kako da se prilagodimo i opstanemo na tržištu.
Sa svim tim promenama i sama ponuda poslova je drugačija. Ono za šta smo se školovali možda više i ne postoji – istražite alternative.

obuka za novi posao

Kao neko ko dolazi iz ekonomskog usmerenja i ima za sobom godine iskustva u toj struci, i sama sam poslove tražila uglavnom na sličnim pozicijma.
S druge strane, kao neko ko voli da uči, radi na sebi i ide u korak s vremenom, počela sam da istražujem i nove oblasti. Ovaj blog je i nastao tako sto sam, čitajući oglase, pomislila da je neko umesto CEO pogrešno otkucao SEO. Onda se ta “greška” pojavila na još nekim mestima, pa sam morala da saznam ko je taj SEO zapravo. Tako je počelo moje zanimanje za digitalni svet.

A gde vi vidite sebe za 5 godina?

Osim što je ovo često pitanje na razgovorima za posao, dobro je da povremeno i sami sa sobom popričate na tu temu. To što ste završili određenu školu ili fakultet ne mora da odredi čitav vaš život. Imate pravo da se predomislite, da potražite “drugo mišljenje”. Nije ni realno očekivati da su vam želje i interesovanja isti sa 15, 20 ili 35 godina, posebno ako uzmemo u obzir da zanimanja i tehnologija koju danas imamo nisu ni postojali u vreme kad ste donosili tu “životnu” odluku.

Ali ja ne znam da radim ništa drugo! – ovo je rečenica koju često čujem od ljudi iz svog okruženja. Rečenica koju koriste kao izgovor kad se žale na dosadu, malu platu, nezadovoljstvo poslom generalno. Dobra vest je da, ako ne znate da radite ništa drugo, možete da naučite! Učenje danas ne zahteva ni obavezno fizičko prisustvo u učionici, niti enormne sume novca. Ne morate da krećete od nule. Uzmite kao polaznu tačku ono što već znate da radite i nađite način da to nadogradite.

U ovom tekstu podeliću sa vama ono što je meni bilo zanimljivo iz pozicije ekonomiste, a vi ćete svakako doći na neku svoju ideju (koju bih volela da čujem, dobrih ideja nikad dosta).

posao_knjigovodstvo

Dakle, ako vam je dosadilo da se rvete sa poreskim upravama, propisima, sravnjenjem kartica i završnim računom, prionite na učenje i nađite novi posao kao:

  1. konsultant za implementaciju softvera
  2. tester softvera
  3. virtualni asistent

Konsultant za implementaciju softvera

Uvođenje novog računovodstvenog softvera bio je jedan od najzahtevnijih, a opet najzanimljivih projekata, u kojima sam imala prilike da učestvujem. U tom procesu konsultanti su, najprostije rečeno, veza između programera i korisnika.
Pravi kandidat treba da bude dobar poznavalac knjigovodstva i napredni korisnik računara.
Vrlo je važno da razumete potrebe klijenta, što je lakše ako već imate iskusta u finansijma i znate na kakve ste probleme i teškoće i sami nailazili. Biće vam jasno zašto im treba baš takav izveštaj, zašto do 5. u mesecu, i koliko je važno da sve može da se izveze u Excel. Znate kako služba finansija funkcioniše, koje poslove obavlja, kakav bi trebalo da bude tok rada i dokumentacije…
Pored stručnog znanja, u prednosti ste ako vam nije stran rad sa bazama podataka ili ste iskusni korisnik Excela. Umete da uvezete ili izvezete .csv i .xls fajlove, da napravite pivot i makro. Jasno vam je zašto je formatiranje važno, i da nije svejedno da li ćete datum upisati u formi datuma ili teksta.
Za rad sa ljudima važno je da umete da pričate, a još važnije da umete da slušate. Da razumete srž problema, i da ste u stanju da prezentujete rešenje tako da bude jasno i početnicima.

novi posao QA tester

Tester softvera

Svaki program se testira pre puštanja na tržište. Svaki program se i konstatnto razvija, usavršava i objavljuju se nove verzije. U tim procesima dešavaju se greške i bagovi. Zato je testiranje neophodna faza u razvoju, ne samo igrica, već i svih ostalih softvera.
Vaš fokus može da bude na programima za finansije i finansijska tržišta (npr. berzansko poslovanje). Ako dobro razumete suštinu procesa, moći ćete da ovladate softverom koji te procese prati, meri, analizira i kreira izveštaje.
Za ovaj posao je veći akcenat na poznavanju IT alata – baze podataka, programski jezici, operativni sistemi. Nemojte da vas to obeshrabri. Ako procenite da bi ovo bio dobar pravac za dalji razvoj vaše karijere, možete da konkurišete za besplatnu obuku u nekom od narednih ciklusa IT Bootcampa ili da investirate u prekvalifikaciju.
Pročitajte i jednu zanimljivu priču o tome kako postati softver tester bez kompjuterske diplome.

Virtualni asistent u oblasti finansija

Ovo je posao koji možete da radite online. Preduslov je da umete da koristite email, internet, Google alate. Ako na to dodate knjigovodstvene programe, Office paket i engleski, veće su šanse da vas primete.

Ko zapošljava asistenta za finansije, pa još online?

Poslovni ljudi, koji nemaju vremena da se time bave. Treba im neko ko može izvod sa kartice ili ličnog računa da im prepakuje u Excel fajl ili neki drugi oblik izveštaja.
Preduzetnici koji vode ili razvijaju svoj biznis. Dok rade na razvoju ideje i odnosa sa kupcima, treba im osoba koja će da brine o računima, valutama, plaćanju, izveštajima…

Verovatno nećete korititi knjigovodstvene softvere koji su uobičajeni na našem tržištu. Ali ako se sa njima dobro snalazite, neće vam biti teško da savladate i nove.
Programi koji su u inostranstvu najpopularniji za male i srednje biznise su: Xero, QuickBooks i Sage. Rade na cloudu, pristupa im se iz web browsera, tako da vaš poslodavac može biti na bilo kom delu planete.
Preuzmite i isprobajte demo verzije da vidite kako izgledaju, kako funkcionišu, koje izveštaje možete da generišete. Čak i punu verziju možete da dobijete za desetak eura mesečno, što, priznaćete, nije veliko ulaganje.
Odvojite pola sata dnevno da naučite nešto novo. Ako vam ideja da radite online i nije bliska, poznavanje ovih programa može da bude vaša prednost ako za naredni posao budete konkurisali u nekoj stranoj kompaniji.
Više o poslu virtuelnog asistenta možete da pročitate na blogu Nikoline Andrić. Preporučujem i podkast, da čujete neke uspešne i inspirativne priče.

Mogućnosti za promenu uvek postoje. Čak i kada mislite da ste zaglavili u oblasti koja vas ne zanima, u lošoj firmi, na slabo plaćenom poslu – izlaz postoji. Morate prvo da imate želju da to stanje promenite, zatim volju i motivaciju da na tome radite. Mi smo tu da pružimo podršku i  da se zajedno radujemo vašem uspehu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.