fbpx

Blog

motivaciono pismo saveti

Motivaciono pismo: zašto ti treba i kako da ga napišeš u 4 koraka

Da li ti je poštansko sanduče povremeno zatrpano flajerima i reklamnim materijalom? I šta radiš sa svim tim šarenim papirima? Možda ovlaš baciš pogled na ponudu nove picerije, i sačuvaš telefon haus majstora (da se nađe, zlu ne trebalo), a ostatak leti u kantu. Sve je to, uglavnom, već viđeno: roštilj k’o roštilj, obućara ćeš izguglati kad zatreba, a kod stomatologa ideš samo po preporuci.

Slično prolazi i CV koji šalješ bez motivacionog pisma. Još ako ga “zakitiš” floskulama, frazama sa interneta i zvučnim rečima za koje poslodavac možda nije ni siguran šta znače – nemaš mnogo izgleda da te pozovu na razgovor za posao.
Naravno, dobar i kvalitetan CV će privući pažnju, to je sigurno. Ispričaće priču o tvom iskusvtu, školovanju, možda i nekim dodatnim interesovanjima. Ali to su i dalje samo činjenice na papiru.
Motivaciono pismo je ono što mu daje lice i glas. I to je početak neke sasvim drugačije priče.

Kada se šalje motivaciono pismo


Ako se u oglasu traži i CV i motivaciono pismo, pošalji ga obavezno. Tu nema dileme i premišljanja.
Ako nije naglašeno, odluka je na tebi.

Ukoliko je dobro napisano, može samo da ti donese prednost u odnosu na druge kandidate. Iskoristi ga kao priliku da dodatno pojasniš neke stavke iz svoje radne biografije, ili pauze između poslova.

Motivaciono pismo obavezno šalji kada želiš da se prijaviš za posao u kompaniji koja nema otvoren konkurs. CV koji sleti u nečije email sanduče sam po sebi ne znači mnogo. Najčešće završi u kanti, kao i oni flajeri sa početka teksta.

Nezamenljivo je ako tražiš prvi posao ili menjaš profesiju. Možda nemaš neophodno radno iskustvo, ali sigurno imaš neke kvalitete da ponudiš poslodavcu. Eto prilike da skreneš vodu na svoju vodenicu.

Često je traženo i kad se šalju prijave na konkurse za stipendije, volontiranja, praksu.

Na koja pitanja treba da odgovori motivaciono pismo

Motivaciono pismo treba poslodavcu da ponudi odgovor na dva osnovna pitanja:
Zašto baš ti kao kandidat, i zašto baš ta kompanija ili posao?

Zašto baš ti?

Na ovo pitanje možeš da odgovoriš tako što ćeš istaći u prvi plan važne detalje iz svog CV-ja. Napiši neko dodatno objašnjenje, primer, više informacija. Ispleti oko tog detalja neku pričicu sa poentom.
Gledaj da to budu stavke koje su pomenute u oglasu, ili znaš da su važne za tvoju oblast rada.

Ako nemaš dovoljno iskustva za posao na koji konkurišeš, ili bi da radiš u nekoj novoj oblasti, pomeri fokus na svoje veštine i lične osobine. Objasni kako će znanje i iskustvo koje već imaš biti od koristi i budućem poslodavcu.

Zašto baš ta kompanija / posao?

Ovo je deo motivacionog pisma gde treba da pokažeš da si odradila “domaći zadatak” i potrudila se da saznaš detalje o poslu i samoj kompaniji. Možda su to neki manje poznati detalji, npr. da firma sponzoriše neke humanitarne organizacije ili aktivnost.

Ili se pronalaziš u viziji i ciljevima kompanije, deliš iste vrednosti.

Nekad su to i uslovi rada, pri čemu ne mislim samo na finansijski momenat. Ako, recimo, svoju dalju karijeru vidiš na nekom poslu koji se radi od kuće, a oglas je baš za takvu poziciju, možeš to da istakneš kroz motivaciono pismo.

Kako motivaciono pismo treba da izgleda?

Za početak, važno je da forma bude prijatna za oko. Kad regruter otvori dokument, da ga ne zaskoči gusto kucana A4 stranica, bez razmaka, pauze, pasusa…
Treba da ima:

– zaglavlje, sa podacima firme ili institucije kojoj se obraćaš
– uvodni deo
– razradu
– završni deo

Svaka celina da bude lepo vizuelno odvojena.
Na kraju, sama forma je dosta klasična i tu nema mnogo prostora za eksperimentisanje.
Ono što može da napravi razliku jeste sama struktura teksta, i naravno – sadržaj.

saveti za pisanje motivacionog pisma

Koraci za pisanje motivacionog pisma

U kopirajtingu postoji jedan provereni model za pisanje, koji daje sjajne rezultate. Zove se AIDA, što je skraćenica (akronim) od:

A ATTENTION
I INTEREST
D DESIRE
A ACTIONS

A znaš već da ono što radi u kopirajtingu radi i u pisanju prijava za posao, je l’ da? A evo i kako.

#Korak 1: Attention

Početak teksta treba da privuče pažnju čitaoca.
Kako se to radi? Tako što nećeš odmah početi da pričaš o sebi. Šta ti znaš, umeš, možeš, koji su tvoji poslovni ciljevi.

Umesto toga, stavi se u poziciju poslodavca. Kroz jednu – dve rečenice pokaži da odlično razumeš posao/poziciju za koju konkurišeš, pokaži šta znaš o samoj kompaniji.


#Korak 2: Interest

To je deo teksta gde treba da se zainteresuju za tebe.
Možeš to da uradiš kroz neko pitanje, ili da podeliš zanimljivu, važnu informaciju o sebi (u vezi sa poslom, naravno) koje nema u CV-ju.

#Korak 3: Desire

Sad kad imaš njihovu pažnju i interesovanje, treba da im ponudiš i nešto zbog čega će poželeti da te pozovu na razgovor za posao.

To je ključni deo motivacionog pisma. To je ono gde pričaš svoju priču, ističeš kvalitete, pišeš o svojim dosadašnjim rezultatima, dok istrovremeno pokazuješ i kako bi to moglo da bude korisno budućem poslodavcu.
Na kraju, završiš tako što im uputitiš pohvalu, kompliment.


#Korak 4: Action

I na kraju, akcija.
U kopirajtingu se to zove poziv na akciju.
Isto je i u motivacionom pismu: pozivaš poslodavca da te kontaktira i zakaže intervju.

Sasvim je dovoljno da to bude jedna pozdravna rečenica, uz koju ćeš ostaviti svoje kontakt podatke. Evo jednog primera:

Nadam se ćemo imati priliku da o svemu ovome popričamo i na razgovoru za posao.
Možete me kontaktirati na email ime.prezime@gmail.com ili telefon 06x-123-456
Srdačan pozdrav,


Naravno, na kraju ovog teksta i ja tebe pozivam na akciju.
U kontakt formu ispod upiši svoje ime i email adresu, i stiže ti u sanduče snimak vebinara koji sam radila na temu motivacionog pisma.
Svi koji su ga odgledali kažu da im je mnogo koristio, jer u njemu dajem i konkretne primere za sve ovo o čemu sam pisala u tekstu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.