fbpx

Lične priče

Ana SImonovic

Kreni za svojim snovima – Ana Simonović, virtuelni asistent

Devojka koja je odlučila da napusti siguran posao od 9 do 5, spakuje kofere i odleti za svojim snovima

Scenario gotovo filmski. Beograd, Dubai, posao i ljubav. Ono što se uvek dešava nekim drugim ljudima, u nekom drugom svetu. Nedostižno i bajkovito.
Ali, šta kad se tako nešto desi jednoj običnoj devojci?
Ana Simonović ispričala nam je svoju priču.

Ana, reci nam za početak, kakav si posao radila u Beogradu?

Radila sam poslove u oblasti finansija, računovodstvo i kontroling.

Kako si došla na ideju da radiš kao virtuelni asistent?

Drug mi je preporučio UpWork platformu (kao neki vid dodatnog prihoda) pre neke 4 godine, i zaintrigirao me. Tad sam počela da se malo više informišem o tome kako platforma radi i počela sam ozbiljno da razmišljam šta bih ja to mogla da radim od kuće.

U momentu kada si odlazila iz firme, da li si se već bavila tim poslom?

Da, u poslednjoj firmi gde sam radila, radila sam u računovodstvu. Svakog dana posle posla, kod kuće sam radila za klijente koje sam imala u to vreme. Jedan je bio iz Kanade, drugi iz Dubaia.

online posao
Putuj i radi: Valensija

Kakav je bio osećaj spakovati kofere i sesti u avion za Dubai?

Uh, osećanja su bila nekako pomešana. 🙂
Nisam znala šta da mislim i šta da očekujem. Iako sam tog klijenta znala oko godinu dana, pre nego što sam sela na avion za Dubai, iskreno bilo me je strah i nisam znala šta me čeka. Bila sam spremna za avanturu i da doživim neko novo iskustvo.

O čemu si razmišljala? Jesi li imala neki plan za dalje?

Sećam se da sam se pitala: šta ako ovo nije dobra odluka? Šta ako se budem kajala zbog svega ovoga? Ali onda sam presekla.
Rekla sam sebi da idem da vidim kako to izgleda i da ću sebi dati neki rok od godinu dana. Za taj vremenski period bi trebalo da izgradim svoj izvor prihoda i da budem sposobna da zaradim neki minimum, bar u iznosu koji sam imala na full time poslu.

Da li si imala podršku porodice, prijatelja, za tu odluku?

Kao i uvek, imala sam njihovu podršku iako oni nisu razumeli celu tu stvar “online posao”.

Paralelno sa poslom, bilo je zapleta i na ljubavnom planu. Koliko je to pomoglo, ili otežalo, tvoju odluku?

Ja bih rekla da je cela ta “ljubavna drama” odigrala važnu ulogu. Pomogla mi je da se odreknem nekih stvari i da krenem da gradim svoju karijeru u online poslovanju.
Imala sam verenika u vreme dok sam još radila posao od 9 do 5. On je, inače, stranac. Nismo mogli često da se viđamo, jer sam ja u Beogradu imala stalan posao.
Posle nekog vremena smo se rastali. Bilo je dosta presije, ja nisam bila sva svoja jer sam bila nezadovoljna svojim full time poslom. Posle raskida sećam se da sam rekla sebi: “Ukoliko nešto ne promeniš, pašćeš u žestoku depresiju”.
Mislim da mi je taj raskid bio odskočna daska da uradim za sebe nešto i da izađem iz svoje zone komfora. Jednostavno, nisam imala šta da izgubim. Dala sam otkaz, uzela kartu u jednom smeru i rekla sebi: sad ili nikad!

rad od kuce
Ana u Monaku

Kako ste se ponovo našli?

Dok sam ja bila u Dubaiju, nešto smo se malo dopisivali, tako da je on znao gde sam. Posle nekoliko nedelja poslao mi je poruku: “Sutra dolazim u Dubai i voleo bih da te vidim”.
Ja sam već u to vreme stala na noge, stekla samopouzdanje i pristala da se vidim sa njim u ime dobrih starih dana 🙂
Tada smo se videli, pričali, i zaključili da ipak ne možemo jedno bez drugog. Od tog dana, nas dvoje se nismo više razdvajali 🙂

I, kako to izgleda u stvarnom životu, raditi manje a zarađivati više?

Nestvarno!
Ja sam neko ko dolazi iz klasične srpske porodice, gde se svi vode politikom: završi fakultet, nađi dobar i siguran posao, sedi, ćuti i radi.
Uvek sam želela da radim ovo što sad radim, ali nekako sam mislila da je sve to iluzija i da nije moguće.
Moja mama je jednom prokomentarisala: “Šta ti to radiš od kuće? Radiš par sati, u pidžami i opet imaš veću platu od mene koja svako jutro idem u 7 na posao i radim po 8-9 sati.”

Kako izgleda tvoj prosečan radni dan?

Svako jutro ustajem oko pola 9, spremim kafu i sednem za svoj radni sto. Upalim laptop i krenem da proveravam mailove. Od pola 10 radim za klijenta iz Kanade, nekih sat vremena.
U to vreme dok radim za njega, moj verenik se budi. Kad završim sa klijentom, idem u jutarnju šetnju sa njim ili odemo negde na doručak. Tad uglavnom nas dvoje planiramo šta ćemo tog dana da radimo. I on radi od kuće, imamo zajedničku marketinšku firmu.
Kad se vratimo kući, krenem da radim za drugog klijenta koji je iz Engleske. Posle toga se fokusiram na privatni biznis i našu firmu. Gledam da sav posao završim do nekih 16.30h i posle toga se spremam i idem na trening. Posle treninga uglavnom zajedno spremamo večeru, i tu se već radni rad završava.

vitualni asistent

U kom delu svog posla najviše uživaš, a šta ti je teško?

Najviše uživam u nekim kreativnim stvarima, kao sto je kreiranje postova za društvene mreže i igranje sa dizajnom. Šta mi tesko pada, hm… Mislim da je to kad imam da odradim neke stvari koje se uvek rade na isti način, gde nema nekih kreativnih rešenja, pa samim tim i postaje monotono i dosadno 🙂 To mi teško pada, jer generalno ne uživam u monotonim stvarima. Ali odradi se i to na kraju, jer posao je posao 🙂

Koje ti je znanje i prethodno iskustvo poslužilo kao dobra osnova za posao koji danas radiš?

Pre nego što sam uplovila u ove vode, mislila sam da nisam kvalifikovana za posao online asistenta. Iako sam veći deo godina u svom radnom stažu radila u finasijama, godinu dana sam radila i kao sekretarica u jednoj firmi. Što se iskustva tiče, mislim da mi nije nešto drastično pomoglo (osim tog računovodstvenog iskustva). Sasvim sam sigurna da ovaj posao stvarno svako može da radi.

Šta si novo morala da naučiš?

Što se računovodstva tiče, morala sam da se upoznam sa novim računovodstvenim online softverima. Dosta je bitno poznavanje engleskog jezika, jer to kad znate onda ne postoji ni jedna prepreka za vas. Na početku karijere, ja sam čak i uzela neki online kurs za virtuelnog asistenta kod jedne Amerikanke, čisto da vidim šta mogu da radim kao virtuelni asistent. E, tu sam otkrila lepote dizajna i od tog krenutka sam se zaljubila u kreiranje postova za društvene mreže.

rad od kuce
Engleska

Za kraj, nešto što te nisam pitala, a želela bi da ispričaš?

Želela bih da kazem, svim ljudima koji žele ovim da se bave ali ne znaju kako da počnu ili imaju neki strah: ne brinite se! Ovo svako može da radi, ukoliko je to ono što zaista želite.
Svakako bih preporučila knjigu koja je mene digla na noge i koja mi je pokazala i dokazala da zaista sve mogu da ostvarim u životu: The Success Principles od Jack Candfield-a (kod nas je prevedena kao: Uspeh, što da ne).

Verujem da ti je Anina priča dala bar malo motivacije, da se osmeliš i odlučiš na promene koje već dugo želiš.
Ako te zanima da saznaš nešto više o poslu virtuelnog asistenta, na sajtu Nikoline Andrić naći ćeš pravu riznicu informacija i alata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.