fbpx
Promeni posao!

Blog

proveri poslodavca

4 brza načina da proverite potencijalnog poslodavca

Savladali ste prvu prepreku na putu do posla – stigao je poziv na razovor. Čestitamo! Šta sad?

Ja obično prvo pomislim: “Nemam šta da obučem, a i dobro bi mi došle nove cipele”. 🙂

No, pre nego što stignete do odabira garderobe, predlažem da obavite kratko istraživanje koje vam može uštedeti malo vremena i nerviranja. Proverite potencijalnog poslodavca, koristeći neki, ili sva 4 predložena načina.

 1. Prvi na listi – Google. Ukucate naziv firme i pogledate rezultate pretrage. Ako imaju sajt, obavezno ga proučite da vidite čime se firma bavi, čime se hvali, da steknete neki opšti utisak. Proverite kontakt stranu – tu ćete naći adresu, a verovatno i PIB (poreski identifikacioni broj) ili matični broj firme. Ukoliko nemaju sajt, možda naletite na neku diskusiju, komentar, iskustvo, pa pročitajte. Kod mene su malo više na ceni oni koji se saradnicima predstavljaju i putem Interneta, ako ništa drugo bar su svesni činjenice da žive i posluju u 21. veku.
 2. Čak i firme koje nemaju sajt, verovatno su upisane u neki poslovni imenik ili bazu podataka.
  Ovde možete da vidite osnovne podatke – adresa, delatnost, PIB, tekući računi, broj zaposlenih.
 3. Narodna banka Srbije – za pretragu njihove baze podataka dovoljno vam je da znate bar jedan podatak firme (obično je to PIB ili matični broj).  Kada uđete na početnu stranicu, na meniju sa leve strane izaberite prinudnu naplatu, a u novom meniju koji dobijete – pretraživanje jedinstvenog registra računa.
  nbs1
  nbs2
  U polja za pretragu unesete PIB ili matični broj, i dobićete spisak svih računa preko kojih firma posluje. Ako su zeleni – sve je OK.
  nbs3
  Međutim, ako ispod računa piše da je blokiran po osnovu prinudne naplate, predlažem sledeći korak:
  pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati.
  Kada unesete PIB/matični broj, moći ćete da vidite istorijat blokade računa. Ukoliko je ta pojava učestala, ili je broj dana veliki – razmislite pre nego što odlučite da odete na razgovor. Ne plaćaju poslovnim partnerima, verovatno ni sa platama nije bolja situacija.

  nbs4
  podaci o blokadi računa
 4. APR – Agencija za privredne registre. Za ovu pretragu treba vam matični broj firme (sa njihovog sajta, ili sajta NBS). Vodite računa da se odvojeno pretražuju privredna društva (doo, ad, od, javno preduzeće) i preduzetnici (str, stkr, sur…). Dobićete detaljne podatke o firmi – datum registracije, adresa, računi, zakonski zastupnici, finansijski izveštaji. Zašto je još važan APR? Ovde mora da bude upisano ako je preduzeće u procesu stečaja ili likvidacije, ili je već obrisano iz registra. Napomena mora da stoji uz naziv firme, pa ako naiđete na takav slučaj – ne gubite vreme.

Mali savet za kraj: matični broj firme može da ima 7 ili 8 cifara. APR pretraga će uvek tražiti da unesete svih 8. U tom slučaju, samo upišite nulu ispred sedmocifrenog broja, i  pretraga će raditi. Srećno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.