Lista želja

Imate li spisak gradova i destinacija koje biste želeli da obiđete? Ja ih imam oduvek, a s vremenom je više onih koje dodajem na spisak, nego precrtanih. Na tom precrtavanju spremam se da ozbiljnije radim.

Jedna od tih dugo željenih destinacija bio je i Solun. Prvi put sam ga videla na srednjoškolskoj ekskurziji, mnogo davno. Proveli smo u njemu samo nekoliko sati, ali sasvim dovljno da ostavi utisak. Veliki, živ grad, mnogo radnji, dugačko šetalište pored mora… kako ne poželeti da se u njemu izgubite?

Prošle godine najzad su se poklopile želje i mogućnosti. Dobila sam svoja dva dana u Solunu, na povratku sa letovanja. Volim da planiram, pa su tako i ove pripreme bile temeljne. Gde ići, šta videti, kuda u šoping – dugačke liste i ucrtane mape.

Smeštaj je rešen brzo i lako, uz pomoć Airbnb servisa – stan u centru sa obezbeđenim parkingom, da ne brinemo o autu. Kako nam je vlasnica stana objasnila, izabrali smo dobar period za obilazak. U avgustu su Grci na odmoru, na plažama, pa je gužva u gradu manja nego inače.

Pogled sa terase

Prva stvar sa spiska, za koju sam shvatila da mi ne treba, bila je vožnja otvorenim autobusom i razgledanje grada. Razlog je jednostavan: bus prolazi pored zgrade u kojoj smo smešteni, a ruta kojom ide je taman za jednu finu šetnju. Umesto toga, krenuli smo da procunjamo po kvartu. I usput odustali od ostalih planova: muzeji, shoping centri, prodavnice…

Svaki ćošak Soluna je lep. Ulice su pune kafića, pije se frappe, sluša muzika. Puno je ljudi, i domaćih i turista. Čuju se razni jezici. Pekare koje mame bojama u izlogu i mirisnim pecivima. Živo i veselo, grad koji vraća energiju, i u koji bih se preselila bez mnogo dvoumljenja.

Foto arhiva

Terase

Detalj sa pijace

Jedan od parkova

Filip Makedonski i Aleksandar Veliki

Veče i zalazak sunca u šetnji od luke prema Beloj kuli

Ako vam se ukaže prilika da boravite u Solunu, iskoristite je! Na ovom linku je opširniji vodič sa mnogo više detalja i divnih fotografija, sigurno će vam pomoći u planiranju.